Escrocii sunt în alertă: cum să obțineți un microcredit fără a fi înșelați?
În zilele noastre, multor oameni se tem să ia microîmprumuturi din mai multe motive, de la rate mari ale dobânzilor (comparativ cu băncile) până la probabilitatea mare de fraudă. Dacă în primul caz motivul nu este atât de convingător, deoarece sumele sunt emise mici și pentru o perioadă scurtă de timp, atunci situația cu escrocii este mai acută. Cum te poți proteja și obține un microcredit fără a fi înșelat?
Problema este că s-ar putea să dai peste o organizație de microfinanțare (IMF) frauduloasă, care va ascunde o serie de condiții și, după semnarea acordului, va trebui să returnezi mai mulți bani decât te așteptai. Schema de înșelăciune a unor astfel de organizații este că nu se opresc la limita de plată, care este prevăzută de lege. Dacă întârziați la plată, nu se vor percepe doar dobânzi, ci și amenzi și penalități. Prin lege, nu trebuie să rambursați datoria pe termen nelimitat — aceasta nu poate depăși suma împrumutului de mai mult de 1,5 ori. Escrocii nu se opresc la această limită și continuă să perceapă dobânzi, amenzi și penalități la infinit.
De asemenea, fraudatorii încalcă regulile atunci când vine vorba de colectarea datoriilor. Eliberând microîmprumuturi fără refuz, fără să propună condiții standard și fără introducerea vreunei restricții, ulterior solicită în mod ilegal restituirea unei sume care poate deveni în cele din urmă inaccesibilă. Sunt folosite diverse metode ilegale: de exemplu, transferarea datoriilor către corectori ilegali care pun presiune psihologică asupra împrumutatului sau folosesc violență.
Un alt pericol reprezentat de IMF frauduloase este utilizarea datelor dumneavoastră personale, pe care ați introdus-o la depunerea cererii. Există momente când alte împrumuturi sunt emise pe numele tău.
Pentru a obține un microcredit fără a fi înșelat, contactați organizațiile de microfinanțare de încredere, de exemplu cele prezentate pe site-ul nostru, acestea au o bună reputație.
Când căutați o organizație de microfinanțare pe cont propriu, pentru a vă proteja și mai mult de posibile activități frauduloase, verificați dacă organizația de microfinanțare este inclusă în registrul de stat. De asemenea, trebuie menționat dacă datele specificate în contract coincid cu datele IMF.
Mai mult, chiar dacă organizația de microfinanțare este înscrisă în registru, studiază cu atenție documentele pe care va trebui să le semnezi la încheierea unui contract de împrumut. Citiți cu atenție toate punctele și, dacă aveți îndoieli, este mai bine să petreceți timp și să înțelegeți condițiile decât să cădeți mai târziu într-o gaură financiară. Termenii împrumutului nu se vor schimba pentru dvs. pentru încă cinci zile.
De asemenea, pentru a nu fi înșelat, ar trebui să evitați persoanele care vă oferă ajutor în completarea sau aprobarea unei cereri de împrumut. Acest serviciu este plătit, dar este oferit în principal de potențiali escroci.
Pentru a obține un microcredit fără a fi înșelat, nu credeți în promisiunile zgomotoase și ofertele nerealiste.